Wytrawne drożdżówki ze szparagami w boczku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżówki ze szparagami, boczkiem i pieczarkami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka - 300g + do oprószania stolnicy
    Woda - 170g
    Sól - 1/2 łyżeczki
    Oliwa - 1 łyżka
    Cukier - 1 łyżeczka
    Drożdże świeże - 10g

    Farsz:
    Szparagi - 14szt
    Boczek surowy wędzony - 7 cienkich plastrów (70g)
    Pieczarki - 10szt
    Ser żółty - 150g
    Cebula czerwona - 1/2 dużej
    Pieprz
    Olej - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Wytrawne drożdżówki ze szparagami w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szparag 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

    Szparagom odrywamy twarde końcówki i wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty, tak aby główki nie były pod wodą. Przelewamy zimną wodą, aby zachowały żywy kolor.
    Plastry boczku dzielimy na pół i każdego szparaga okręcamy boczkiem.

    Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju doprawiając pieprzem. Smażymy, aż zmiękną i pozbędą się nadmiaru wody.

    Ser trzemy na tarce.

    Cebulę kroimy w cienkie plastry.
  • szparag 2. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 części. Z każdej części robimy wałek i kroimy go na 7 kawałków. Mamy 14 kawałków ciasta - formujemy z nich podłużne drożdżówki i wałkujemy - muszą mieć taką długość, aby zmieścił się na niej szparag.

    Na blaszkę pokrytą folią wykładamy ciasto, nakładamy na nie ser, cebulę, pieczarki i szparagi.

    Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (powinny się zarumienić).
  • szparag 3. Po wyciągnięciu z pieca drożdżówki są chrupiące, następnego dnia po podgrzaniu miękkie - tak czy tak są przepyszne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować