Wytrawne drożdżówki ze szparagami w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Szparagom odrywamy twarde końcówki i wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty, tak aby główki nie były pod wodą. Przelewamy zimną wodą, aby zachowały żywy kolor.
Plastry boczku dzielimy na pół i każdego szparaga okręcamy boczkiem.
Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju doprawiając pieprzem. Smażymy, aż zmiękną i pozbędą się nadmiaru wody.
Ser trzemy na tarce.
Cebulę kroimy w cienkie plastry.
2.Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 części. Z każdej części robimy wałek i kroimy go na 7 kawałków. Mamy 14 kawałków ciasta - formujemy z nich podłużne drożdżówki i wałkujemy - muszą mieć taką długość, aby zmieścił się na niej szparag.
Na blaszkę pokrytą folią wykładamy ciasto, nakładamy na nie ser, cebulę, pieczarki i szparagi.
Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (powinny się zarumienić).
3.Po wyciągnięciu z pieca drożdżówki są chrupiące, następnego dnia po podgrzaniu miękkie - tak czy tak są przepyszne!
Komentarze