Tort mięsny z pieczarkami

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na rencie. Od czasu do czasu pomagam żonie w kuchni, wyręczając ją w gotowaniu. Wówczas eksperymentuję. Następnie z rodziną testujemy efekty moich kulinarnych zmagań.

Składniki:

  • ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 1 kg mielonego mięsa
    ● 1 kg pieczarek
    ● 2 cebule
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 20 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka przyprawy do mielonego mięsa
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne

Tort mięsny z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort mięsny z pieczarkami. krok 1. Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy wzdłuż na 4 części.

  • Tort mięsny z pieczarkami. krok 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Razem z przyprawą dodajemy do mielonego mięsa. Wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tort mięsny z pieczarkami. krok 3. Pieczarki myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Razem z pieczarkami podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odparowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Małą tortownicę wykładamy folią aluminiową, smarujemy olejem. Wykładamy połowę filetów, przykrywamy połową mielonego mięsa oraz połową pieczarek z cebulą.
  • 5. Ser kroimy w plastry. Połowę wykładamy na pieczarki
    z cebulą. Powtarzamy warstwy. Tort przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 165 °C.

Porady

RADY Wiesława Leśniaka Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Równie dobrze smakuje jako zimna przekąska.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mięso mielone Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować