Tort księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Przesianą mąkę, proszek i orzechy wymieszać, po czym połączyć z ubitymi jajkami. Przełożyć ciasto do formy (miska średnica ok.18 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec ok. 40 min w tepm. 160 stopni C.
2.Masa kawowa:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Jajka sparzyć we wrzątku, a następnie ubić z cukrem na sztywno(na parze). Masło i margarynę ubić w osobnym naczyniu, a gdy powstanie puszysta masa, dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu wlać rozpuszczoną kawę, a następnie spirytus.
3.Poncz:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać cukier, spirytus i dokładnie wymieszać.
4.Biszkopt przekroić na 4 części i na środku wyciąć kółko ok. 2cm średnicy, aby móc tam umieścić lalkę.Następnie każdą część nasączyć ponczem i przekładać masą, uformować "górkę". Schłodzić w lodówce (aby lepiej było dekorować lukrem plastycznym).
5.Lukier plastyczny:
Do wrzącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie dosypać glukozę. Na stolnicę wsypać cukier puder i wlać żelatynę z glukozą. Wymieszać, a następnie zagnieść w kulkę. Podzielić na części i dodać barwniki. Lukier najlepiej wałkować na blacie posmarowanym lekko olejem.
6.Lalkę bez ubrania owiniętą folią spożywczą, włożyć w środek tortu i ozdobić całość lukrem.
Porady
Więcej moich przepisów na moim blogu http://margaretscookies.blogspot.com/
Komentarze