ciasto orzechowe
5 jajek
1 szkl cukru
10 łyżek wody
30 dag mąki
8 dag orzechów posiekanych na drobno
1,5 łyżeczki prroszku do pieczenia
cukier waniliowy lub olejek arakowy
1.Białka ubić na puszystą pianę, dodać cukier, żółtka .Następnie dodawać wodę . na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia.Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy około 23 cm
Piec w temp 180-200 st
Ciasto kakaowe
białka ubić na sztywno dodać cukier ubijać , następnie dodajemy żółtka i resztę składników. Upiec
2.masa budyniowa
Odlewamy niecałą szklankę mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym wcześniej mleku roztrzepujemy żółtka i obie mąki i wlewamy do wrzącego mleka . Gotujemy budyń . Masło u trzeć na gładką masę , dodawać po łyżce zimnego budyniu. gotową masą przełożyć upieczone i przekrojone wcześniej ciasto
3.Masa na wykończenie tortu
35 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
5 dag glukozy w proszku
cukier puder ile zabierze tak około 1/2 kg
Do zimnej wody dodajemy żelatynę czekamy aż napęcznieje , następnie delikatnie podgrzewamy aby żelatyna się rozpuściła ALE NIE ZAGOTOWAŁA bo będzie do wyrzucenia . do letniego dodajemy glukozę i rozmieszać energicznie . Można dodać olejek zapachowy. Do tak Przygotowanej masy dodajemy stopniowo cukier puder i zagniata jak ciasto na pierogi. Ciasto dzielimy na kilka części i barwimy barwnikami spożywczymi na różne kolory
Ciasto doskonale się wałkuje.
Komentarze