Tarta z podgrzybkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną i aromatyczną tartę z podgrzybkami. Kruche ciasto w połączeniu z pysznymi grzybami leśnymi tworzy smakowite danie. Polecam na jesienny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g masła
    1 małe jajko
    1/2 szkl mąki jaglanej
    1/2 szkl mąki orkiszowej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, soli i pieprzu
    oraz: 400 g podgrzybków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    100 g żółtego sera tartego
    1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
    2 łyżki oliwy
    forma do tarty o śred. 20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z masła, jajka, mąk oraz proszku do pieczenia, soli i pieprzu zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
    Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone podgrzybki i smażymy, aż grzyby odparują. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie doprawiamy grzyby solą, pieprzem oraz dodajemy jajko i ser, mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie grzybowe, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować