Tarta z kiszoną kapustą, żurawiną i podgrzybkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruchutka tarta z niebanalnym nadzieniem. Kiszona kapusta duszona w białym winie z dodatkiem żurawiny i podgrzybków. Polecam wszystkim, którzy podobnie jak ja uwielbiają eksperymentować i łączyć w potrawach smaki dla zwykłych śmiertelników wręcz niedorzeczne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    250 g mąki pszennej
    100 g masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/3 szklanki zimnej wody
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Nadzienie:
    500 g kiszonej kapusty
    150 g suszonych podgrzybków
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    1 szklanka suszonej żurawiny
    1 szalotka
    2 łyżki masła
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki natki zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kapusta kiszona

Tarta z kiszoną kapustą, żurawiną i podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Grzyby przełożyć do miseczki, zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnego dnia grzyby ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i dodać grzyby, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na małym ogniu około 3 minut po czym dodać łyżkę masła i dusić jeszcze minutę.
    Kapustę odcisnąć z soku, przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej wymieszany z łyżką masła i wrzucić drobno posiekaną szalotkę. Cebulę zeszklić na złoty kolor, następnie dodać do niej kapustę. Całość wymieszać i zalać winem, dusić pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając by kapusta nie przywarła do dna garnka. Pod koniec duszenia dodać do niej żurawinę, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec połączyć kapustę i grzyby, dodać natkę pietruszki i całość doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść do połączenia się składników.
    Formę do pieczenia tarty o średnicy 27 cm dokładnie wysmarować masłem. Odkroić 1/3 ciasta włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200st. C piekarnika. Piec około 15 minut na złoty kolor.
  • 3. Na podpieczony spód wyłożyć kapustę. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem albo po prostu nożem na centymetrowe paseczki i ułożyć je na wierzchu tworząc kratkę. Wstawić do piekarnika i piec około 25 - 30 minut.

Porady

Podawać gorącą (choć równie pyszna na zimno) z kubkiem barszczu czerwonego lub kieliszkiem białego wina!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki Żurawina Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować