Szpinak z krewetkami

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Skończyłam szkołę medyczną, a teraz studiuję na AWF-ie. Mieszkam z mamą. W wolnej chwili lubię przygotować dla nas niecodzienną potrawę

Składniki:

  • ● op. mrożonego szpinaku
    ● 20-30 dag mrożonych krewetek koktajlowych (obgotowanych)
    ● jajko
    ● mała cebula
    ● 4 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● łyżka śmietany kremówki 30-proc.
    ● łyżeczka masła
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinak z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak i krewetki rozmrażamy.
    Cebulę i czosnek obieramy.
    Na patelni rozgrzewamy olej,
    wsypujemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i cebulę. Smażymy,
    aż cebula się zeszkli.
  • 2. Dodajemy osączony szpinak,
    mieszamy. Doprawiamy do
    smaku solą i pieprzem. Dusimy
    ok. 10 minut. Wbijamy jajko,
    wciskamy ząbek czosnku. Dusimy
    na małym ogniu, mieszając,
    aż jajko się zetnie.
  • Szpinak z krewetkami 3. W garnku roztapiamy masło,
    wsypujemy krewetki i smażymy
    5-7 minut. Gdy będą szkliste,
    wkładamy posiekany ząbek
    czosnku, doprawiamy. Chwilę
    smażymy na małym ogniu. Dodajemy
    śmietanę, doprowadzamy
    do wrzenia. Wsypujemy
    natkę pietruszki. Szpinak wykładamy
    na talerze, polewamy sosem
    z krewetkami.

Porady

Danie możemy podać z grzankami ziołowo-czosnkowymi: mieszamy 1,5 łyżki masła, posiekane 2 ząbki czosnku i natkę. Smarujemy kromki bagietki. Pieczemy na rumiano w gorącym piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować