Szarlotka z kruszonką

4.5 (168 ocen)

  • 50 min

Przepis na szybką szarlotkę z kruszonką, to ciasto zawsze gościło na stole mojej babci,

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5kg mąki pszennej
    5 żółtek
    kostka margaryny
    proszek do pieczenia ( na 0,5kg mąki)
    cukier wanilinowy

    Piana:
    5 białek
    0,5 szkl. cukru
    kisiel/ 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    Duży słoik ok. 900ml prażonych jabłek/ lub 1kg świeżych jabłek.
    Cynamon do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zagnieść kruszonkę.
    Piana: Ubić białka na sztywną pianę ,dodać cukier, wymieszać i następnie dodać kisiel. Dobrze wymieszać.

    3/4 kruszonki wsypać na blachę, wyłożyć wymieszane z cynamonem jabłka, na owoce wyłożyć pianę a na wierzch wsypać resztę kruszonki.

    Piec 40min w temp. 200 stopni.

    SMACZNEGO!;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować