Sodziaki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis od dawna gości na naszym stole, puszyste, mięciutkie racuszki, o smaku jabłek. Wspaniale smakują jako deser do kawy, jak i na śniadanie podane ze szklanką mleka.

  • 30 min

Składniki:

  • 500ml maślanki
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka sody
    2 łyżki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    jabłko (opcjonalnie)
    olej do smażenia
    cukier puder (opcjonalnie)

Sodziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę miksujemy razem z jajkami, solą, sodą i cukrem. Następnie stopniowo wsiewamy mąkę, stale miksując. Odstawiamy na ok 15min aby składniki się połączyły. Jabłko kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ( dodanie jabłka nie jest konieczne jednak moim zdaniem zdecydowanie poprawia walory smakowe). Ciasto powinno mieć konsystencje troszkę gęstszą od ciasta naleśnikowego, powinno lekko rozpływać się po nałożeniu go na patelnie. Smażymy na rozgrzanym oleju, średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor.
    Podajemy posypane cukrem pudrem.
    Smacznego ! ;)

Porady

Zamiast maślanki można użyć kefiru, osobiście polecam maślankę o smaku pieczonego jabłka, doda to wspaniałego aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy