Sos pieczarkowy z kurczakiem

4.5 (190 ocen)

idealna propozycja na szybki obiad

Składniki:

  • ok. 250 g fileta z kurczaka
    10 - 12 pieczarek
    50 g masła
    1 łyżeczka oleju
    300 ml wody
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 łyżeczki mąki pszennej
    sól, pieprz, curry
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pieczarkowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, usuwamy żyłki i kroimy w cienkie paski. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy olej (dzięki temu masło nie przypali się). Wkładamy mięso i przez chwilę obsmażamy, aż wszystkie kawałki mięsa zbieleją. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy mieszając od czasu do czasu, aż całość zmniejszy swą objętość o połowę. Dolewamy wodę, dodajemy sól i curry (nie za dużo, żeby nie zdominowało smaku, a jedynie nadało wyrazistości) i gotujemy na niewielkim ogniu do chwili aż mięso będzie miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy 2 - 3 łyżki gorącego sosu, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka, do całości. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować