Sos pieczarkowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, usuwamy żyłki i kroimy w cienkie paski. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy olej (dzięki temu masło nie przypali się). Wkładamy mięso i przez chwilę obsmażamy, aż wszystkie kawałki mięsa zbieleją. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy mieszając od czasu do czasu, aż całość zmniejszy swą objętość o połowę. Dolewamy wodę, dodajemy sól i curry (nie za dużo, żeby nie zdominowało smaku, a jedynie nadało wyrazistości) i gotujemy na niewielkim ogniu do chwili aż mięso będzie miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy 2 - 3 łyżki gorącego sosu, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka, do całości. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem.
Komentarze