Soczysta szynka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam tą szynkę ponieważ sama ją zrobię i jest bardzo soczysta i przepyszna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 1,5 kg surowej szynki

    Marynata
    * 1,5 l. wody
    * 5 ząbków czosnku
    * 2 liście laurowe
    * 5 ziaren ziela angielskiego
    * 5 ziaren jałowca
    * 60 g soli peklowej
    * pół łyżeczki cukru
    * 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
    * 1 łyżka mejeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zalewy ;

    Do garnka wlej wodę, dodaj czosnek, jałowiec, cukier, ziele angielskie. Zagotuj a następnie zdejmij z ognia wsyp sól peklową wymieszaj i ostudź.
  • 2. Do wystudzonej zalewy włóż mięso i pozostaw w lodówce przez tydzień.
    Raz dziennie przewiń szynkę,
  • 3. Po tygodniu wyjmij szynkę natrzyj majerankiem i papryką. Obwiąż sznureczkiem. włóż do rękawa do pieczenia.
    Piecz 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
    15 minut przed końcem rozetnij rękaw aby mięso się zrumieniło.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować