Śliwki w korzennym syropie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

oceniając obfity plon mojej przydomowej śliwki, która w tym roku naprawdę miała tyle owoców, że aż żal ich nie wykorzystać postanowiłam trochę zaszaleć i po raz pierwszy zrobić nie konfiturę, a śliwki w syropie. Przepis prosty, a same śliwki w towarzystwie korzennych przypraw oraz skórki pomarańczow

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg śliwek
    1 kg cukru
    sok z połowy dużej cytryny
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    kora cynamonu
    5 szt. goździków
    0,5 szt anyżu
    skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Śliwki w korzennym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i drylujemy usuwając pestki. Połówki przekładamy od razu do miski i wlewamy sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Tak przygotowane śliwki odkładamy najlepiej na całą noc.
  • 2. Następnie przygotowujemy słoiki ja wyparzam je w 100 st C w piekarniku przez 10 min. Śliwki lekko przemieszać i odcedzić dokładnie na sitku. Powstały syrop wraz z nierozpuszczonym cukrem zagotować dodając przyprawy, skórkę z połowy pomarańczy i kwasek cytrynowy.
  • 3. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut
  • 4. liwki przełożyć do wyparzonych słoików. Z syropu wyjąć przyprawy i zalać śliwki. Zakręcić szczelnie, a następnie pasteryzować przez 20 minut. ( Ja na tym etapie starym farmaceutycznym sposobem dodaję na wierzch kilka kropel wódki by dodatkowo zabezpieczyć syrop przez pleśnią, choć przy dobrej pasteryzacji jest to mało prawdopodobne)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować