Śledzik po meksykańsku

4.44 (218 ocen)

  • 60 min

Pyszne śledziki w sosie pomidorowym z dodatkami, a zarazem szybkie do przygotowania.

  • 60 min

Składniki:

  • * 500 g śledzi małosolnych (mogą być też matiasy w oleju paczkowane)
    * 3/4 szklanki ketchupu pikantnego
    * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    * 3 łyżki oleju
    * 2-3 łyżeczki cukru
    * 2 czubate łyżeczki miodu jak najgęstrzego
    * szczypta soli
    * 2-3 kawałki papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)
    * 2 ogórki konserwowe
    * 1 mała puszka kukurydzy z fasolką
    * 1 pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.44 (218 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzik po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzik5 1. Śledzie wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć.
    Do rondelka wlać olej, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki wody i całość doprowadzić do wrzenia mieszając, aby wszystko się połączyło.
    Następnie dodać cukier, sól i miód, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.
    Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Dodać również kukurydzę z fasolą i wymieszać.
    Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki na 4-8 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować