Jabłecznik zawijany

  • wyświetlono: 998 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Aromatyczne i wilgotne ciasto, jest smaczne i przy tym ciekawie wygląda.

Sakura
  • 60min

Składniki

* 4-5 jabłek

* 4 jajka

* 2/3 szklanki mąki pszennej

* 1/3-1/2 szklanki cukru

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* płatki migdałowe

* cynamon

dodatkowo

* 4 łyżki dowolnego dżemu

* 1/2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik zawijany

  • jabłecznik zawijany1. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poszatkować lub pokroić na plasterki.

    Formę (36/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier delikatnie margaryną i posypać płatkami migdałowymi.

    Oddzielić białka od żółtek.

    Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.

    Na koniec dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać z masą jajeczną łyżką lub miotełką.

    Ciasto wykładać do formy łyżką po całej powierzchni kupkami, a następnie delikatnie wyrównać.

    Na wierzchu ułożyć jabłka, skropić delikatnie wodą, posypać cynamonem i delikatnie można posypać cukrem kryształem.
  • jabłecznik zawijany 12. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temp. 180°C, ok. 40 min do tzw suchego patyczka.
    Gorące ciasto wysunąć z formy z formy na ściereczkę pociągając za wystający papier z dłuższego boku, oderwać papier z brzegów ciasta i lekko jednego dłuższego boku, aby się nie podwinął i nie przykleił do jabłek, i zawijamy ciasto od dłuższej strony podobnie jak roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia.
    Ciasto odwinąć, zdjąć papier.
  • jabłecznik zawijany 23. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, połączyć z żelatyną.
    Odwinięte ciasto posmarować po wierzchu polewą z dżemu i posypać płatkami migdałowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptjabłecznikciasto z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

Sero-jabłecznik

Dodane przez: nella1

Sero-jabłecznik

Pyszne i delikatne połączenie jabłecznika...

jabłecznik

Dodane przez: Anitka0804

Błyskawiczny jabłecznik

Szybki i bardzo smaczny jabłecznik,...

Jabłecznik zaparzany

Dodane przez: JOANNA 55a

Jabłecznik zaparzany

Pyszne,wilgotne i aromatyczne ciasto....

Jabłecznik

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Mięciutki jabłecznik

Bardzo prosty i smaczny jabłecznik....

JABŁECZNIK  KRÓLEWSKI

Dodane przez: Mariola123

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Jabłecznik królewski jest tak pyszny...

prosty jabłecznik

Dodane przez: lucyna19

Najłatwiejszy jabłecznik

Bardzo łatwy do wykonania jabłecznik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE