Marynowana pieczona szyneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić w dość ciasnym naczyniu, najlepiej szklanym z przykryciem i wstawić do lodówki. Marynować 4-5 dni dwa razy dziennie przewracając mięso z jednej strony na drugą.
2.Po tym czasie mięso dokładnie umyć, osuszyć, do naczynia żaroodpornego wlać nieco oleju, obtoczyć w nim mięso, a następnie obsypać przyprawami, może być dowolna kompozycja.
Piec pod przykryciem w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny.
Ok. 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.
Mięso można podawać na ciepło jak i na zimno.
3.Wywar który pozostaje z pieczenia mięsa można wykorzystać do zrobienia sosu jeżeli podajemy mięsko na ciepło.
Komentarze