Marynowana pieczona szyneczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Super kruche mięska, które nadaje się do spożycia na gorąco jako danie obiadowe jak i na zimno jako domowa wędlinka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • * ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
    marynata
    * 1/2 opakowania soli peklowej
    * kilka liści laurowych
    * ziarna jałowca
    * ziele angielskie
    * kilka ząbków czosnku
    przyprawy do mięsa
    * czosnek , granulowany
    * przyprawa do pieczeni wieprzowej
    * mielona papryka słodka
    * czosnek niedźwiedzi
    * suszone pomidory bez skórki
    * tymianek

Marynowana pieczona szyneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynaczka 1 1. Umyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić w dość ciasnym naczyniu, najlepiej szklanym z przykryciem i wstawić do lodówki. Marynować 4-5 dni dwa razy dziennie przewracając mięso z jednej strony na drugą.
  • szynaczka 2 2. Po tym czasie mięso dokładnie umyć, osuszyć, do naczynia żaroodpornego wlać nieco oleju, obtoczyć w nim mięso, a następnie obsypać przyprawami, może być dowolna kompozycja.
    Piec pod przykryciem w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny.
    Ok. 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.
    Mięso można podawać na ciepło jak i na zimno.
  • 3. Wywar który pozostaje z pieczenia mięsa można wykorzystać do zrobienia sosu jeżeli podajemy mięsko na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy