Klopsiki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Saszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się wodą, gotować 10 min, odcedzić i wystudzić.
Obrać marchewkę i pietruszkę i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej, osobno marchewkę i pietruszkę.
2.
Do miski włożyć mięso mielone, ryż, wybić jajko, dodać połowę startej marchewki, po 1/2 łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego kminku wszystko razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie nabierać porcje wielkości dużego jajka, formować kulki, i lekko spłaszczać.
3.Uformowane klopsiki obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni i przełożyć do garnka.
Do klopsików dodać resztę startej marchewki, startą pietruszkę, wlać wrzącej wody tak aby zakrywała klopsiki lub nieco więcej w zależności ile chcemy mieć sosu. Dodać kostkę bulionową, po 1 łyżeczce natki pietruszki, lubczyku, mielonej słodkiej papryki, soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i bazylii. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, następnie dodać płatki ryżowe i dalej dusić ok. 10 min, dodać koncentrat pomidorowy lub przecier w ilości zależnej od własnych upodobać, doprawić do smaku i dusić jeszcze chwilkę. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody tak oby nie było grudek, a następnie dodawać po łyżce gorącego sosu (tak ze 3-4 łyżki) i mieszać mąkę, a następnie wlać do sosu oczywiście mieszając sos aby nie powstały grudki, zagotować i zestawić z ognia.
Komentarze