Śledzie z buraczkami

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najprostsza i najszybsza wersja sałatki śledziowej z buraczkami, idealna np. na Wigilię lub po prostu jeśli ktoś ma ochotę na "śledzia inaczej".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 solonych filetów śledziowych (używam także śledzi ze słoika, tzw. śledzi "po wiejsku")
    1 duże lub 2 malutkie słodkie jabłka
    4-5 średnich buraków
    1 czerwona cebula
    3 płaskie łyżki majonezu
    3 płaskie łyżki śmietany
    sok z 1/3 cytryny
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli używamy filetów śledziowych ze słoika, nie moczymy ich. Jeśli mamy klasyczne, solone filety śledziowe, moczymy je w wodzie przez ok. 1 godzinę.
  • 2. Buraki opłukujemy i gotujemy do miękkości, a gdy ostygną - obieramy (nie obieramy ich przed gotowaniem, żeby nie wypuściły za dużo soku). Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i drobno siekamy - jeśli nie lubimy intensywnego smaku cebuli w sałatkach, możemy zalać ją na 10 minut wrzątkiem, aby zmiękła.
  • 3. Śledzie kroimy w cząstki - mniejsze lub większe, w kostkę: w zależności od tego, jak nam się podoba. Buraki kroimy w kostkę. Dodajemy wszystko do jabłka i cebuli (odsączonej z wody, jeśli ją zalewaliśmy wrzątkiem), dodajemy resztę składników i mieszamy. Doprawiamy w zależności od naszego smaku i zostawiamy na kilka godzin do "przegryzienia".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować