Sernik z polewą czekoladową

4.99 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik o mocno pomarańczowym smaku i aksamitnej , wilgotnej konsystencji.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Masa serowa:
    1,25 kg twarogu mielonego
    1 szkl. cukru
    5 jajek
    2 op. cukru wanilinowego
    2 budynie waniliowe
    3/4 szkl. oleju
    1 szkl. mleka
    1 szkl. mleka w proszku
    otarta skórka z 1 pomarańczy

    Polewa czekoladowa:
    200 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietanki 30 %

    Ponadto:
    250 g herbatników
    płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki ułożyć na blaszce o wym. 21x 33 cm.
  • 2. Ser wymieszać z cukrami wanilinowymi, żółtkami, proszkiem budyniowym i skórką pomarańczową, dodać olej, mleko oraz mleko w proszku. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na herbatniki i piec w temp. 180 stopni 1 godzinę, po czym uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić ciasto jeszcze ok.15-20 minut.
  • 3. Czekoladę połamać, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylać na zimne ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować