Sernik z nutką pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny kremowy sernik na czekoladowym brownie. Wzbogacony rodzynkami i skórką pomarańczową. Udekorowany aksamitną pomarańczową śmietanką.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto brownie:
    90 g gorzkiej czekolady
    70 g masła
    60 g mąki
    40 g drobnego cukru do wypieków
    1 jajko
    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki
    200 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    150 ml śmietanki kremówki 36 %
    1 cukier waniliowy
    skórka otarta z połowy pomarańczy
    1/2 szklanki rodzynek
    Wierzch:
    250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
    5 łyżek konfitury lub dżemu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladowe brownie: Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić. W misce utrzeć masło z cukrem dodać przestudzoną czekoladę, żółtko i przesianą mąkę. Z białka ubić pianę i delikatnie połączyć z czekoladową masą.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut aż na wierzchu pojawi się chrupiąca warstwa.
  • 2. Ser przełożyć do miski dodać przesianą mąkę i zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodać cukier,cukier waniliowy i dalej miksować na małych obrotach przez około 2 minuty, by idealnie połączyły się z serem. Następnie kolejno wbijać po jednym jajku i wolno miksować do czasu aż połączą się z masą. Delikatnym strumieniem wlać kremówkę i zmiksować. Na koniec zetrzeć skórkę z pomarańczy i lekko wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać rodzynki i lekko wmieszać w masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec 40 minut w 170 st. C następnie zmniejszyć do 120 st. C i piec jeszcze 60 minut.
  • 3. Pomarańczowa śmietanka: Konfiturę zmiksować ze śmietaną na gładki krem. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika (ale nie wyłączać piekarnika) i rozprowadzić na nim warstwę pomarańczowej śmietanki. Następnie wstawić ponownie do piekarnika i piec 20 minut w 120 st. C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik początkowo w piekarniku przez 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i najlepiej włożyć na całą noc do lodówki(bez przykrycia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować