Sprawdzony przepis na sernik na kruchym kakaowym spodzie, urozmaicony musem z jagód. Jagody dodają przyjemnej kwasowości, która świetnie się łączy ze słodyczą masy serowej.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na ciasto kakaowe:
180g masła,
2,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jaja,
4 łyżki kakao,
2 łyżki śmietany w przypadku kiedy ciasto wyjdzie za twarde.
Składniki na masę serową:
1kg sera (zmielonego 3 razy),
5 jaj,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
0,75 cukru,
200g masła.
Składniki na mus jagodowy:
jagody 2 szklanki (mogą być mrożone jagody ale również inne owoce, np. truskawki),
1 opakowanie galaretki (smak według uznania),
0,5 szklanki cukru,
3 łyżki soku z cytryny.
Sernik z musem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao razem wymieszać w dużej misce lub na stolnicy. Dodać rozdrobione masło, wbić jaja ewentualnie dodać śmietanę. Zagnieść wszystko razem i odstawić do lodówki. Blaszkę o wymiarach 39x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Smarować tłuszczem tylko spód blachy bez boków, wtedy sernik po upieczeniu będzie trzymał się boków i tak szybko nie opadanie. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wlepić do spodu blaszki. Przed wstawieniem do piekarnika nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 15 min.
Przygotowanie masy serowej:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Oddzielić żółtka od białek. Do masy z masła i cukru dodajemy żółtka i miksujemy. Do masy wsypujemy budyń śmietankowy i dalej mieszamy. W oddzielnym naczyniu z białek ubijamy piane. Do masy jajecznej dodajemy zmielony ser i piane białek. Dobrze jest wtedy zamienić mikser na zwykła łyżkę. Powoli mieszamy wszystko razem aby masa serowa nie napowietrzyła się zbytnio. Gotową masę serową wylewamy na wcześniej upieczone, wystudzone kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.
Przygotowanie musy jagodowego:
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy jagody oraz cukier. Czekamy aż zaczną puszczać sok. Zdejmujemy dopiero patelnie kiedy jagody będą miały wysoką temperaturę aby proszek z galaretki mógł się w nich rozpuścić. Odstawiamy dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Na koniec dodajemy opakowanie galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż zacznie tężeć. Na koniec mus jagodowy wylewamy na schłodzony sernik. Odczekujemy aż mus całkowicie zastygnie.
Komentarze