Jest delikatny i puszysty, a całość dopieszcza wierzch karmel owy. PYCHA !
2 godz.
Składniki:
200 g ciastek zbożowych (np. Karkuski z płatkami owsianymi)
50 masła
1250 g sera smietankowego (dodałam 1 kg sera z wiaderka i 275 g sera pół tłustego -zmiksowanego blenderem
1 i 1/4 szkl cukru pudru
400 ml śmietanki 30%
200 g białej czekolady
6 dużych jaj
1 cukier waniliowy
szczypta soli
400 g gotowej masy krowkowej
Sernik z białą czekolada i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka zmielić, masło rozpuścić i wymieszać z poruszonymi ciastkami.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć gotową masą z ciastek i podpiec przez ok 10 min w 190°.
Ostudzić do temperatury pokojowej.
2.Do garnka wlać śmietankę i do niej dodać połamaną biała czekoladę, podgrzać aż czekolada się rozpuści (NIE GOTOWAĆ! )
3.Ser ubić z cukrem pudrem,cukrem waniliowym, szczypta soli.
Dodać kremówkę z białą czekoladą,
Następnie dodawac po jednym jajku jeden za drugim (masa jest dość rzadka) Uzyskaną masę wlać na podpięcia spód.
4.Piec w temp. 150-170° przez 80 min. Studzićwiczenia w uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodowce przez 4 h na koniec posmarować karmelem.
Porady
UWAGA! SER BARDZO SZYBKO ROŚNIE jeśli będzie zaczyna wypływać, zmniejszyć temperaturę piekarnika i cały czas obserwować .
Komentarze