Sernik wiedeński z polewą czekoladową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
Dodawać po jednym żółtku i razem ucierać.
Cytryny otrzeć ze skórki i wycisnąć sok z 1 cytryny.
Twaróg zemleć przez maszynkę i dodać do niego mleko, kaszę mannę, sok oraz otartą skórkę z cytryny.
Ubić na sztywno białka i wyłożyć na masę twarogową.
Bardzo delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Wyłożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 45 minut.
Jeśli nie chcemy aby wierzch sernika za bardzo się zrumienił należy po 30 minutach przykryć ciasto pergaminem.
Upieczony sernik pozostawić na ok. 10 minut w formie.
Wyjąć sernik z tortownicy i polać polewa czekoladową oraz posypać orzeszkami.
Komentarze