Sernik nowojorski z białą czekoladą na piernikowym spodzie

4.42 (209 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Gęsty, zbity, a jednocześnie kremowy. Sernik z nutą piernika, pieczony w kąpieli wodnej.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg twarożku kanapkowo-sernikowego w temperaturze pokojowej
    150 g białej czekolady
    2 małe jajka
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    5 kropli aromatu waniliowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    70 g domowych pierników
    10 g masła

    mała tortownica
    folia aluminiowa
    papier do pieczenia
    prostokątną lub kwadratowa blaszka/brytfanka
Wystaw ocenę:

4.42 (209 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik

Sernik nowojorski z białą czekoladą na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik nowojorski z białą czekoladą na piernikowym spodzie 1. Masło miksujemy w siekaczu z piernikami. Spód i boki małej tortownicy (18-20 cm) wykładamy papierem do pieczenia Na spód wykładamy zmiksowane pierniki i płasko ugniatamy. Miksujemy twaróg, dodajemy pojedynczo jajka, następnie cukier, aromat i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Warto pamiętać, że białą czekoladę należy zdjąć znad garnka, jak tylko się rozpuści. Jeżeli będziemy robić to za długo, stwardnieje. Czekoladę łączymy z masą twarogową i ponownie miksujemy. Wykładamy na piernikowy spód, tak aby na środku było trochę więcej masy niż po bokach.
    Tortownicę dokładnie obkładamy folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny lub blaszki. Do połowy wysokości tortownicy nalewamy gorącą wodę i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, do momentu aż ciasto będzie lekko ścięte ale nie zarumienione (czas pieczenia się wydłuży jeżeli podwoisz porcję). Po tym czasie wyjmujemy formę z wodą i tortownicą z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto chłodzimy przez noc w lodówce. Podajemy na drugi dzień z kwaśną konfiturą lub wiórkami białej czekolady. Smacznego!

Porady

Boki tortownicy warto lekko posmarować tłuszczem, wtedy papier do pieczenia bez problemu się przyklei.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Biała czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować