Sernik nowojorski z białą czekoladą na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło miksujemy w siekaczu z piernikami. Spód i boki małej tortownicy (18-20 cm) wykładamy papierem do pieczenia Na spód wykładamy zmiksowane pierniki i płasko ugniatamy. Miksujemy twaróg, dodajemy pojedynczo jajka, następnie cukier, aromat i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Warto pamiętać, że białą czekoladę należy zdjąć znad garnka, jak tylko się rozpuści. Jeżeli będziemy robić to za długo, stwardnieje. Czekoladę łączymy z masą twarogową i ponownie miksujemy. Wykładamy na piernikowy spód, tak aby na środku było trochę więcej masy niż po bokach.
Tortownicę dokładnie obkładamy folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny lub blaszki. Do połowy wysokości tortownicy nalewamy gorącą wodę i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, do momentu aż ciasto będzie lekko ścięte ale nie zarumienione (czas pieczenia się wydłuży jeżeli podwoisz porcję). Po tym czasie wyjmujemy formę z wodą i tortownicą z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto chłodzimy przez noc w lodówce. Podajemy na drugi dzień z kwaśną konfiturą lub wiórkami białej czekolady. Smacznego!
Porady
Boki tortownicy warto lekko posmarować tłuszczem, wtedy papier do pieczenia bez problemu się przyklei.
Komentarze