•1000 g sera twarogowego z wiaderka
•5 jajek
•200 g śmietany 18 %
•250 g masła
•200 g czekolady mlecznej
•3/4 szklanki cukru
•3 łyżki mleka
•budyń czekoladowy
•łyżka mąki ziemniaczanej
•sok z jednej cytryny
•paczka herbatników maślanych pełnoziarnistych - 250 g
•100 g białej czekolady
•100 g masła
•200 g śmietanki 30 %
•łyżka soku z cytryny
Sernik czekoladowy gotowany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepać ze śmietaną, z budyniem i mąkę ziemniaczaną.
W garnku rozpuścić masło, cukier, czekoladę z dodatkiem mleka. Dodać ser z wiaderka i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszać. Zagotować.
Na koniec dodać sok z cytryny. Tortownicę wyłożyć herbatnikami i na ciastka wylać masę serową. Przykryć warstwą herbatników. Przestudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, śmietanki i soku z cytryny. Mieszać aż składniki się połączą. Wylać na herbatniki. Truskawki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Ułożyć na wierzchu ciasta.
Pozostawić w lodówce, najlepiej na całą noc. Smacznego.
Komentarze