Schab ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po prostu pycha.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 kg schabu bez kości
    -20 dag suszonych śliwek bez pestek
    -- pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
    - 3 goździki
    -2 łyżki powideł śliwkowych
    - 2 łyżki oleju i masło do smażenia
    -sól
    - pieprz

    -
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać i osuszyć. Umyć śliwki. Zagotować wino z goździkami, zdjąć z ognia, wrzucić do niego śliwki. Odstawić na 30 minut.
  • 2. Mięso naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Rozłożyć schab tak aby powstał szeroki płat, posolić, popieprzyć i posmarować powidłami. Pośrodku ułożyć - jedna za drugą w 2 lub 3 rzędach- namoczone w winie śliwki. Te, które zostaną, odłożyć do miseczki i skropić winem, aby nie wyschły. Założyć do środka krótsze boki schabu, aby śliwki nie wypadły i zrolować mięso wzdłuż dłuższego boku. Roladę zwinąć bawełnianą nicią.
  • 3. Roladę obsmażyć na gorącym oleju z masłem ( połowę masła odłożyć) , przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać pozostałe masło, wlać wino, w którym moczyły się śliwki, ewentualnie dodać nieco wody albo bulionu. Piec 1 godzinę w temp. 180 stopni, co jakiś czas skrapiając mięso wypływającym sosem. Po 30 min wrzucić do sosu odłożone śliwki. Upieczone mięso pokroić w plastry, a sos przecedzić lub zmiksować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować