Ryżowy krupniczek

5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taką zupę jadałam jako dziecko. Dziś gotuję ją swoim dzieciom i wnukom.

Składniki:

  • ● 2 l wywaru mięsnego, np. ze skrzydełek
    ● por
    ● marchewka
    ● pietruszka
    ● seler
    ● woreczek ryżu
    ● natka pietruszki
    ● koperek
    ● liść laurowy
    ● ziele angielskie
    ● łyżka oleju
    ● łyżka śmietany
    ● sól
    ● biały pieprz
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ryżowy krupniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy,
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Pora drobno
    kroimy. Podsmażamy na oleju.
    Natkę i koperek myjemy,
    osuszamy i siekamy.
  • 2. Do wywaru wsypujemy ryż,
    dodajemy ziele angielskie
    i liść laurowy. Po 10 minutach
    wsypujemy warzywa. Gotujemy
    ok. 15 minut. Zabielamy
    śmietaną. Doprawiamy i posypujemy
    zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować