Ryż z papryką i mielonym mięsem

4.5 (144 ocen)

  • 35 min

Przepis pochodzi z nowego wydania magazynu Sól i Pieprz. Przepisy na obiady na cały miesiąc wraz z listą zakupów tylko w magazynie „Sól i Pieprz”.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 250 g ryżu basmati
    • 1 papryczka chili
    • 3 różnokolorowe papryki
    • 100 g boczku
    • 1 cebula
    • 300 g mielonej wołowiny
    • sól, pieprz
    • garść kolendry
    • kilka kropli soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z papryką i mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Chili i papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w paski. Boczek pokroić w kostkę, cebulę również pokroić w kostkę. Boczek wytopić na suchej patelni na skwarki, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać chili, wymieszać, a następnie włożyć mielone mięso. Rozdrabniając widelcem, smażyć, aż mięso straci różowy kolor i delikatnie zbrązowieje. Dodać paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Mięso doprawić solą i pieprzem. Kolendrę posiekać, posypać mięso. Wymieszać z ryżem. Skropić sokiem z cytryny.

Porady

1 porcja: ok. 720 kcal, 21 g białka, 44 g tłuszczu, 61 g węglowodanów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować