Ryż z papryką i mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Chili i papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w paski. Boczek pokroić w kostkę, cebulę również pokroić w kostkę. Boczek wytopić na suchej patelni na skwarki, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać chili, wymieszać, a następnie włożyć mielone mięso. Rozdrabniając widelcem, smażyć, aż mięso straci różowy kolor i delikatnie zbrązowieje. Dodać paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Mięso doprawić solą i pieprzem. Kolendrę posiekać, posypać mięso. Wymieszać z ryżem. Skropić sokiem z cytryny.
Porady
1 porcja: ok. 720 kcal, 21 g białka, 44 g tłuszczu, 61 g węglowodanów
Komentarze