Udka kurczaka faszerowane serem feta i suszonymi pomidorami, to doskonała część obiadu. Na pewno każdemu posmakują. Wystarczy jeszcze np. dodać sałatę z sosem czosnkowym i gotowe. Polecam.
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
•8 udek kurczaka bez skóry i bez kości ok. 1 kg
•250 g sera feta
•16 kawałków suszonych pomidorów
•zioła prowansalskie
•świeże listki bazylii
•pieprz czarny świeżo mielony
•sól do smaku
•olej rzepakowy
Roladki z udek kurczaka z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każde udko ładnie rozłożyć i jeśli jest taka potrzeba ponacinać, żeby miało większą powierzchnię. Posolić, ale ostrożnie, bo ser feta jest słony i posypać czarnym pieprzem, a także szczyptą ziół prowansalskich. Ser feta pokroić na osiem części, a suszone pomidory w małe kawałki. Na każdym kawałku mięsa układać ser, pomidory i po listku świeżej bazylii.
Każdy kawałek mięsa zwijać w rolkę i układać na kawałku foli spożywczej posmarowanej olejem rzepakowym. Zawijać pakieciki. Na suchej patelni obsmażyć mięso w folii i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min. Później lekko przestudzić.
Komentarze