Rogaliki z wody drożdżowe

5 (165 ocen)

  • 60 min

Pyszne rogaliki drożdżowe- dla wszystkich nie zależnie od wieku i gustu. Robione kiedy tylko ma się ochotę coś łatwego i solidnego do przekąszenia.

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg mąki ( przesianej)
    1 kostka margaryna ( Kasia-maślana)
    2 całe jajka
    1 białko
    4 łyżki śmietany 16%
    2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    ½ szklanki cukru pudru
    70 g drożdży
    1 aromat cytrynowy
    Do nadziewania rogalików: marmolada ( ew. krem czekoladowy)
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z wody drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki z wody drożdżowe. 1. Przesianą mąkę dajemy do jednego półmiska dodajemy delikatnie zmiękczoną margarynę ( 1 min w mikrofali na 700 W)rozkruszone drożdże, cukier, śmietanę oraz aromat cytrynowy. Wyrabiamy ciasto - gdy wszystkie składniki się połączą- Przekładamy do woreczka i zabezpieczamy przed włożeniem do wody żeby się woda do ciasta nie dostała i całość zanurzamy w zimnej wodzie na ok 30 min.
    Gdy ciasto uniesie się/wypłynie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki rozwałkujemy koło i wycinamy trójkąty na rogu trójkątów daje marmoladę (ew. krem czekoladowy) szczelnie zwijam formując rogalik. Układam na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, układam rogaliki z lekkim luzem ponieważ podczas pieczenia urosną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym w temp. 180st. Ok 20 min.

Porady

Gotowe rogaliki można polukrować, posypać cukrem.,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować