Rogaliki z wody drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę dajemy do jednego półmiska dodajemy delikatnie zmiękczoną margarynę ( 1 min w mikrofali na 700 W)rozkruszone drożdże, cukier, śmietanę oraz aromat cytrynowy. Wyrabiamy ciasto - gdy wszystkie składniki się połączą- Przekładamy do woreczka i zabezpieczamy przed włożeniem do wody żeby się woda do ciasta nie dostała i całość zanurzamy w zimnej wodzie na ok 30 min.
Gdy ciasto uniesie się/wypłynie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki rozwałkujemy koło i wycinamy trójkąty na rogu trójkątów daje marmoladę (ew. krem czekoladowy) szczelnie zwijam formując rogalik. Układam na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, układam rogaliki z lekkim luzem ponieważ podczas pieczenia urosną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym w temp. 180st. Ok 20 min.
Porady
Gotowe rogaliki można polukrować, posypać cukrem.,
Komentarze