Rogaliki z wody

4.5 (163 ocen)

Są to rogaliki drożdżowe które są inne dlatego iż ciasto jest moczone w zimnej wodzie. Pychota.

Składniki:

  • 1 kg mąki 1,5 kostki margaryny 10 dag drożdży 2 jaj 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka dżem powidła lub czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z wody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qgstn0 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę, sól, jaja, cukier waniliowy i cukier zwykły mieszamy dodajemy margarynę przestudzoną. Na końcu dodajemy drożdże z mlekiem wyrabiamy i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody. Ciasto powinno być zanurzone w wodzie i powinno wypłyną po ok 20 min. Po wypłynięciu wyjmujemy ciasto lekko podsypujemy mąką. Ciasto jest dobrze wyrobione jeśli odchodzi od ręki. Ciasto dzielimy na 3 części. Każde rozwałkujemy tak by powstała kula a następnie dzielimy na 12 części trójkątnych. Nakładamy dżem i zwijamy od szerszej do cieńszej strony. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym pieczemy ok 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować