Rogaliki z wody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę, sól, jaja, cukier waniliowy i cukier zwykły mieszamy dodajemy margarynę przestudzoną. Na końcu dodajemy drożdże z mlekiem wyrabiamy i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody. Ciasto powinno być zanurzone w wodzie i powinno wypłyną po ok 20 min. Po wypłynięciu wyjmujemy ciasto lekko podsypujemy mąką. Ciasto jest dobrze wyrobione jeśli odchodzi od ręki. Ciasto dzielimy na 3 części. Każde rozwałkujemy tak by powstała kula a następnie dzielimy na 12 części trójkątnych. Nakładamy dżem i zwijamy od szerszej do cieńszej strony. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym pieczemy ok 30 min.
Komentarze