Rogaliki z wody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże z cukrem rozetrzeć łyżką na płynną masę. Dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Dodać jajko, mąkę i rozpuszczone (ostudzone) masło lub margarynę. Krótko wyrobić ręką. Ciasto zbite w kulę wrzucić do zimnej wody na ok. 20 minut lub do czasu wypłynięcia ciasta na powierzchnię wody. Wyjąć z wody, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na grubo podsypaną mąką deskę, posypać obficie po wierzchu mąką i przy pomocy wałka uformować koło. Podzielić, jak pizzę, na 8 trójkątów. Przy końcu szerszego brzegu kłaść marmoladę lub powidła i zawinąć w rulon, po czym lekko zagiąć końce, tworząc kształt rogali. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować wodą i posypać cukrem. Piec do zrumienienia ciasta ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Komentarze