Rogaliki drożdżowe z powidłem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite rogaliki !

  • 60 min

Składniki:

  • 2 jaja,
    1/4 szkl mleka,
    5 dag świeżych drożdży,
    4 łyżki cukru,
    kostka margaryny,
    3 szkl mąki pszennej,
    szczypta soli,
    cukier waniliowy,
    dowolny dżem/ powidło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem w mleku. Mieszać do rozpuszczenia składników. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać mleko z drożdżami i cukrem, dodać miękką margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 h.
    Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na okrąg. Z okręgu wycinać trójkąty. Przy dłuższym boku kłaść powidło/ dżem i zwijać rulonik. Rogaliki posmarować białkiem i piec w 200 stopniach ok. 25 min. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować