Torcik czekoladowy z bitą śmietaną i bananami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki, pyszny tort.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    6 jaj,
    1,5 szkl cukru
    90 ml oleju,
    70 ml mleka,
    2 łyżki kakao

    Masa:
    500 ml śmietanki 30 %,
    łyżka żelatyny,
    3 łyżki cukru pudru,
    4 banany,

    Dodatkowo:
    kakao do posypania,
    sok z cytryny do skropienia bananów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Desery

Torcik czekoladowy z bitą śmietaną i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja wbić do misy, dodać cukier i miksować ok. 7 min. Na przemian dodać olej i mleko. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do składników i zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem, wysmarować masłem, obsypać mąkę i przelać ciasto. Piec ok. 40 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.
  • 2. Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.
  • 3. Śmietankę ubić, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i zostawiać do ostygnięcia. Dodać do śmietanki, zmiksować.
  • 4. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy śmietanowej, poukładać plasterki bananów. Przykryć drugim blatem, posmarować II częścią śmietany, przyzdobić bananami i posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować