300 g ryżu Arborio
około 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 filety z kurczaka
mała cukinia
por
2 ząbki czosnku
papryka czerwona
1 duża marchewka starta na tarce
suszona bazylia
oregano
sól
pieprz
ser typu camambert
olej rzepakowy do smażenia
Risotto z kurczakiem, serem camembert i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa (oprócz marchewki, która ścieramy na tarce) oraz kurczaka pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oleju. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i wrzucamy do garnka w którym będziemy przygotowywać risotto, dodajemy również do niego czosnek (ja go przepuściłam przez praskę). Dajemy odrobinę oleju/oliwy i podsmażamy. Gdy cebulka się zeszkli, wrzucamy ryż, dokładnie mieszamy ( wszystkie ziarenka muszą się oblepić olejem), następnie dajemy trochę bulionu (ja go podzieliłam na 3 części), dusimy na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy ryż wsiąknie bulion dolewamy kolejną porcję i czynność powtarzamy i znowu jak wsiąknie to dolewamy bulion. Ryz powinien się dusić tak około 35 minut. Gotowy przekładamy do warzyw, dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i przekładamy do miseczek. Wierzch posypujemy pokrojonym serem camembert :)
Komentarze