Risotto z kurczakiem, serem camembert i warzywami

4.5 (149 ocen)

  • 1 min

Smaczne risotto z kurczakiem

  • 1 min

Składniki:


  • 300 g ryżu Arborio
    około 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    2 filety z kurczaka
    mała cukinia
    por
    2 ząbki czosnku
    papryka czerwona
    1 duża marchewka starta na tarce
    suszona bazylia
    oregano
    sól
    pieprz
    ser typu camambert
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z kurczakiem, serem camembert i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa (oprócz marchewki, która ścieramy na tarce) oraz kurczaka pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oleju. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i wrzucamy do garnka w którym będziemy przygotowywać risotto, dodajemy również do niego czosnek (ja go przepuściłam przez praskę). Dajemy odrobinę oleju/oliwy i podsmażamy. Gdy cebulka się zeszkli, wrzucamy ryż, dokładnie mieszamy ( wszystkie ziarenka muszą się oblepić olejem), następnie dajemy trochę bulionu (ja go podzieliłam na 3 części), dusimy na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy ryż wsiąknie bulion dolewamy kolejną porcję i czynność powtarzamy i znowu jak wsiąknie to dolewamy bulion. Ryz powinien się dusić tak około 35 minut. Gotowy przekładamy do warzyw, dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i przekładamy do miseczek. Wierzch posypujemy pokrojonym serem camembert :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować