1.W ½ szklanki mleka rozcieramy żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. 2 szklanki mleka z cukrem doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy wymieszana mąkę z pozostałymi składnikami i przygotowujemy z tego budyń. Pozostawiamy aż do całkowitego ostygnięcia.
Kasię ucieramy mikserem, dodajemy zimny budyń i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu ucierania dodajemy kokos i adwokat.
Blachę wykładamy rzędami herbatników, tak aby do siebie przylegały. Nakładamy masę i rozsmarowujemy. Nakładamy kolejną warstwę herbatników i znów masę. W ten sposób powstaną
nam 4 warstwy. Na wierzch ciasta nakładamy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
2.Przed podaniem ciasto powinno pobyć w lodówce przynajmniej 3h, najlepiej jednak zostawić je na całą noc. Może ono być przechowywane w lodówce nawet tydzień – z każdym dniem jest coraz lepsze.
Porady
Warto ciasto zrobić dzień wcześniej, aby warstwy się "przegryzły"
Komentarze