Rafaello

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto dla wielbicieli kokosowych wypieków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    30 dag margaryny do wypieków
    25 dag wiórek kokosowych
    3 paczki herbatników (każda po 200g)
    1/2 szklanki adwokata
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rafaello 1. W ½ szklanki mleka rozcieramy żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. 2 szklanki mleka z cukrem doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy wymieszana mąkę z pozostałymi składnikami i przygotowujemy z tego budyń. Pozostawiamy aż do całkowitego ostygnięcia.

    Kasię ucieramy mikserem, dodajemy zimny budyń i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu ucierania dodajemy kokos i adwokat.

    Blachę wykładamy rzędami herbatników, tak aby do siebie przylegały. Nakładamy masę i rozsmarowujemy. Nakładamy kolejną warstwę herbatników i znów masę. W ten sposób powstaną
    nam 4 warstwy. Na wierzch ciasta nakładamy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Rafaello 2. Przed podaniem ciasto powinno pobyć w lodówce przynajmniej 3h, najlepiej jednak zostawić je na całą noc. Może ono być przechowywane w lodówce nawet tydzień – z każdym dniem jest coraz lepsze.

Porady

Warto ciasto zrobić dzień wcześniej, aby warstwy się "przegryzły"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować