RAFAELLO

  • wyświetlono: 1045 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

PRZEPYSZNE CIASTO NA CIEMNYM BISZKOPCIE PRZEKŁADANE MIĘCIUTKIM KREMEM, MASĄ BUDYNIOWĄ Z KOKOSEM I ALKOHOLEM ORAZ BITA ŚMIETANA POSYPANA BIAŁĄ CZEKOLADĄ CIASTO NA ŚWIĘTA I WIELKIE UROCZYSTOŚCI ..

poezjasmaku
  • 18 porcje
  • 180min
  • Trudny

Składniki

NA BISZKOPT:
-5 JAJEK
- 1 SZK CUKRU
-1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
-3/4 SZK. MĄKI PSZENNEJ
-2-3 ŁYŻECZKI KAKAO
NA KREM KOKOSOWY :
-3 SZK MLEKA
-3/4 SZK CUKRU
-2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
-3 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
-3 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
-250 GR MASŁA
-50 GR BIAŁEJ CZEKOLADY
-1 SZK WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
-3 ŁYŻKI WÓDKI
NA KREM CIEMNY:
-4 JAJKA
-2 ŁYŻKI KAKAO
-1/2 SZK CUKRU
-1 KOSTKA MASŁA
ŚMIETANKA:
-500 ML ŚMIETANY 36%
-2 ŁYŻECZKI ŻELATYNY 50 GR BIAŁEJ CZEKOLADY

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

RAFAELLO

  • 1. -BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO Z ODROBINĄ SOLI,
    -DODAĆ CUKIER ,NASTĘPNIE ŻÓŁTKA
    -DODAĆ MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA LEKKO WYMIESZAĆ
    -NA KONIEC KAKAO I LEKKO WYMIESZAĆ
    -WYLAĆ NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA O WYM 25X40
    -PIEC OK 20 MIN DO SUCHEGO PATYCZKA
  • 2. POŁOWĘ MLEKA WLEWAMY DO RONDELKA I DOPROWADZAM DO ZAGOTOWANIA
    -RESZTĘ MLEKA MIESZAM Z CUKREM ,CUKREM WANILIOWYM , MĄKĄ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ DOBRZE MIESZAMY ABY NIE BYŁO GRUDEK
    -WLEWAMY DO MLEKA I CAŁY CZAS MIESZAMY MUSI POWSTAĆ GĘSTY BUDYŃ .
    PRZYKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ ABY NIE POWSTAŁ KOŻUCH I ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA.
    -MIĘKKIE MASŁO UCIERAM ZA POMOCĄ MIKSERA NA PUCH. DO UTARTEGO MASŁA DODAJĘ PO ŁYŻCE ZIMNY BUDYŃ I DALEJ MIKSUJĘ .NA KONIEC DODAJĘ WIÓRKI KOKOSOWE , 50 GR STARTEJ CZEKOLADY I WÓDKĘ .WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY I WYLEWAMY NA BISZKOPT.
  • RAFAELLO3. -JAJKA Z CUKREM UBIJAĆ NA PARZE ,POD KONIEC DODAĆ KAKAO I JESZCZE CHWILĘ UBIJAĆ .ODSTAWIĆ DO PRZESTUDZENIA
    -UTRZEĆ MASŁO NA PUCH A NASTĘPNIE DODAWAĆ PO ŁYŻCE PRZESTUDZONE JAJKA.WYLEWAMY NA MASĘ BUDYNIOWO-KOKOSOWĄ
  • RAFAELLO4. -ŚMIETANĘ UBIJAMY, ŻELATYNĘ NAMACZAMY W ODROBINIE WODY NASTĘPNE PODGRZEWAMY W KĄPIELI WODNEJ MUSI BYĆ LEKKO CIEPŁA
    -WLEWAMY JA DO ŚMIETANY .
    -ŚMIETANĘ WYLEWAMY NA CIEMNĄ MASĘ I POSYPUJEMY 50 GR STARTEJ ŚMIETANY.WSTAWIAMY DO LODÓWKI NAJLEPIEJ NA CAŁĄ NOC

Porady

-BISZKOPT MOŻNA UPIEC JUŻ POPRZEDNIEGO DNIA SKRACA TO CZAS PRZYGOTOWANIA CIASTA
-BISZKOPT NASĄCZAM ZAWSZE PONCZEM WODA PRZEGOTOWANA +CUKIER+SOK Z CYTRYNY

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinykokosświętaśmietanakakaoboże narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO RAFAELLO

Inspiracją do upieczenia ciasta,...

Ciasto Rafaello

Dodane przez: Ola1984

Ciasto Rafaello

Jedno z moich ulubionych ciast....

Ciasto ,, Rafaello ''

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto "Rafaello"

Ciasto ,, Rafaello '' to niezwykle...

Rafaello

Dodane przez: anka205

Ciasto Rafaello

Pyszne i proste w przygotowaniu...

Rafaello

Dodane przez: jusia325

Ciasto rafaello

Rafaello lekkie przyjemne ciasto...

Torcik Rafaello

Dodane przez: weronia1991

Torcik Rafaello

Lekki biszkopt w połączeniu z puszystym...