Racuchy drożdżowe z jabłkiem

4.5 (163 ocen)

mięciutkie,pachnące i smaczne.Prawdziwe racuchy nie jakieś naleśniki z jabłkiem

Składniki:

  • 60 dag potartych jabłek(grube oczka)
    30 dag mąki pszennej tortowej
    350 ml mleka 2 %
    3 dag świeżych drożdży
    1-2 jajka
    1 łyżeczka cukru
    olej do smażenia
    cukier puder
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Racuchy drożdżowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 2 -3 łyżek mąki dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże. Wlewamy 100 ml mleka(letniego) i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
    Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn drożdżowy, jajko oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia (na minimum 45-60 minut w ciepłe miejsce).
    Jabłka dodajemy do ciasta drożdżowego i dokładnie mieszamy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
    Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże racuchy. Racuchy odsączamy z tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników.Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować