Pyzy z mięsem mielonym

4.48 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowe pyzy smakują najlepiej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -1kg ziemniaków,
    -3łyżki mąki ziemniaczanej,
    -1jajko,
    Farsz:
    -250-300g mięsa mielonego wieprzowego,'
    -1cebula,
    -łyżka masła lub margaryny,
    -3łyżki bułki tartej
    -1 jajko,
    przyprawy:sól pieprz,czosnel,majeranek.
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemnaki obiaramy.Połowę gotujemy a, drugą połowę trzemy na tarce(na małych oczkam tak jak na placki ziemniaczane).Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Stare podciskamy od soku i mieszamy z ugtowanymi dodając jajko i mąke.Wyrabiamy ciasto(można podsypywa mąką jakby się kleiło ale nie za dużo).Cebulkę podsmazamy dodajemy mięso i przyprawiamy.Do ostudzonego miesa wbijamy jajko i dodajemy bułkę całosc mieszamy.Formujemy małe kulki.Odrywamy po kawałku ciasta (wielkości kluski śląskiej) i spłaszczamy na ręce Na środku każdego placka układamy kulkę z mięsa.Formujemy pyzy.Przygotowane pyzy wrzucamy do gotujacej osolonej wody.Gotujemy 10 minut od wypłyniecia.Podajemy z przysmazoną cebulka lub skwarkami.

Porady

Podajemy z surówką lub ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować