Pyzy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemnaki obiaramy.Połowę gotujemy a, drugą połowę trzemy na tarce(na małych oczkam tak jak na placki ziemniaczane).Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Stare podciskamy od soku i mieszamy z ugtowanymi dodając jajko i mąke.Wyrabiamy ciasto(można podsypywa mąką jakby się kleiło ale nie za dużo).Cebulkę podsmazamy dodajemy mięso i przyprawiamy.Do ostudzonego miesa wbijamy jajko i dodajemy bułkę całosc mieszamy.Formujemy małe kulki.Odrywamy po kawałku ciasta (wielkości kluski śląskiej) i spłaszczamy na ręce Na środku każdego placka układamy kulkę z mięsa.Formujemy pyzy.Przygotowane pyzy wrzucamy do gotujacej osolonej wody.Gotujemy 10 minut od wypłyniecia.Podajemy z przysmazoną cebulka lub skwarkami.
Komentarze