PYSZNE ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa przypomina mi obiadowe smaki z dzieciństwa:) Takie właśnie łazanki pysznie przyrządzała moja babcia:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej (około 1,2kg),
    2 średnie cebule,
    garść suszonych grzybów,
    1 łyżka masła,
    4-5 łyżek oleju,
    trochę octu (około 1-2 łyżki),
    500g makaronu świderki.


    Przyprawy:
    sól,
    pieprz,
    "Kucharek",
    maga,
    szczypta kminku (może być mielony),
    kostka grzybowa Winiary (rozpuszczona w 1/4 szklanki ciepłej wody)
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszne łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju i maśle (może być samo masło). Suche grzyby łamiemy na drobniejsze kawałki, płuczemy i odcedzamy, a następnie dodajemy do smażącej się cebuli.
  • 2. Kapustę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy do miękkości, najlepiej pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie dodajemy przyprawy i ocet aby dodać odrobinę kwasowości.
  • 3. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy gorącą wodą, żeby nie wystygł. Następnie mieszamy z wcześniej przygotowaną kapustą. Podajemy przystrojone natką pietruszki. :)
  • 4. Życzę miłego i smacznego gotowania.

Porady

Można dodać kapustę kiszoną a zamiast suszonych leśnych grzybów-pieczarki. Przyprawy dodajemy według uznania, ja wolę bardziej ostre potrawy dlatego daję dużo pieprzu. Trzeba obserwować czy składniki się nie przypalają, aby w razie potrzeby dodać oleju lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować