Łazanki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Polecam, jako jedno z postnych dań na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 300g makaronu łazanki
    800g kiszonej kapusty
    5 suszonych grzybów
    3 suszone śliwki
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcisnąć i posiekać. Grzyby moczyć całą noc (lub ugotować), odsączyć i drobno pokroić. Cebulę posiekać, śliwki pokroić w paski.
  • 2. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać kapustę. Dusić 10-15 minut. Dorzucić grzyby, śliwki, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze chwilę. Na koniec wszystkie składniki na patelni wymieszać z łazankami. Podawać na ciepło.

Porady

Danie równie dobrze będzie smakowało z białą kapustą, podsmażonymi pieczarkami, boczkiem lub kiełbasą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować