Niedzielna zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i czosnek zetrzeć na tarce i ugotować w szklance wody z 2 kostkami rosołowymi, następnie zmiksować i przelać do innego naczynia.
2.Cebulę pokroić w piórka, dać do garnka i podsmażyć na maśle (trochę masła zostawić do posmarowania bagietek). Jak cebula będzie szklista dodać mąkę i podsmażyć, ale nie rumienić. Dodać odstawiony wcześniej zmiksowany wywar z warzyw i około 0,6 litra gorącej wody. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i "Kucharkiem". Gotować 20 minut co chwilę mieszając.
3.Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm, posmarować masłem, dać ser żółty i posypać słodką mieloną papryką. Włożyć do mocno rozgrzanego piekarnika i piec tak, aby były chrupiące.
Komentarze