Niedzielna zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej i postanowiłam go wypróbować i zmodyfikować.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5-0,7 kg cebuli
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 piórka czosnku
    2 kostki rosołowe,
    2 łyżki mąki
    pół kostki masła,
    sól, pieprz, szczypta majeranku, "Kucharek" do smaku

    0,5 bagietki lub kilka kromek chleba
    10 gad sera żółtego (pokrojonego w plasterki lub w kawałku do starcia)

Niedzielna zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Marchewkę, pietruszkę i czosnek zetrzeć na tarce i ugotować w szklance wody z 2 kostkami rosołowymi, następnie zmiksować i przelać do innego naczynia.
  • cebula 2. Cebulę pokroić w piórka, dać do garnka i podsmażyć na maśle (trochę masła zostawić do posmarowania bagietek). Jak cebula będzie szklista dodać mąkę i podsmażyć, ale nie rumienić. Dodać odstawiony wcześniej zmiksowany wywar z warzyw i około 0,6 litra gorącej wody. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i "Kucharkiem". Gotować 20 minut co chwilę mieszając.
  • grzanki 3. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm, posmarować masłem, dać ser żółty i posypać słodką mieloną papryką. Włożyć do mocno rozgrzanego piekarnika i piec tak, aby były chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy