Puszyste drożdżówki z budyniem i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na początek przygotowujemy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru,
2 łyżki mąki, część ciepłego mleka i dokładnie mieszamy
(zaczyn ma być konsystencji gęstej śmietany).
Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 15 minut do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiewamy (na początek około 3 -3,5 szklanki - resztę przy wyrabianiu i do podsypywania),
dodajemy cukier, cukier waniliowy, resztę ciepłego mleka,
jajko i stopione wystudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Całość dokładnie mieszamy, następnie wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
3. W tym czasie przygotowujemy budyń 450ml wrzącego mleka i 1 łyżki cukru.
Odkładamy do przestudzenia.
4.Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego, odpowietrzamy go i rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Rozwałkowane ciasto dzielimy na 12 części (prostokątów),
na jeden bok każdego kawałka nakładamy po łyżce przestudzonego budyniu
i łyżeczce nutelli, podwijamy do połowy i dobrze sklejamy,
drugi koniec nacinamy na kilka pasków (grzebyków) i zwijamy do końca.
5.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy drożdżówki
przez około 15-20 na złoty kolor.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
6.Gotowe drożdżówki wykładamy na dużą blachę z piekarnika,
wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy drożdżówki
przez około 15-20 na złoty kolor.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze