Pstrąg duszony w warzywach

4.5 (156 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Dania z ryb można wychwalać w nieskończoność. Są lekkostrawne, zdrowe, niskokaloryczne i po prostu pyszne. Świetnym dodatkiem do pstrąga będzie białe wino o świeżym kwiatowym bukiecie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • POTRAWKA WARZYWNA:
    - seler: 100 gramów
    - marchew: 100 gramów
    - pietruszka: 50 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - bulion warzywny: 0.5 litra
    - pomidory: 100 gramów
    - pstrąg (filet ze skórą): 2 sztuki
    PUREE Z GROSZKU:
    - ziemniaki: 200 gramów
    - cebula: 50 gramów
    - masło: 80 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - bulion warzywny: 250 mililitrów
    - groszek (świeży lub mrożony): 400 gramów
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - śmietanka 30%: 20 mililitrów
    SOS CZOSNKOWY:
    - białe wino (wytrawne): 30 mililitrów
    - śmietanka 30%: 150 mililitrów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - masło: 20 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg duszony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera, marchew i pietruszkę (najlepiej użyć młodych) starannie oczyścić. Warzywa obrać cienko ze skórki, umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać i rozgnieść nożem lub przecisnąć przez praskę.
  • krok2 2. Warzywa pokroić w cienkie półplastry. W płaskim rondlu rozgrzać oliwę.
    Wsypać czosnek i podsmażyć. Gdy oliwa nabierze aromatu, włożyć warzywa
    i cały czas mieszać, aby się równomiernie zeszkliły. Natkę pietruszki opłukać, starannie osączyć i drobno posiekać.
  • krok3 3. Do warzyw wsypać natkę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Wlać bulion warzywny. Pomidory umyć, polać wrzątkiem, naciąć na krzyż i obrać ze skórki. Pokroić w plastry lub kawałki i włożyć do warzyw. Wywar gotować ok. 15 minut, aby nabrał intensywnego smaku.
  • krok4 4. Filety z pstrąga oczyścić z ewentualnych ości grzbietowych, zaczynając
    od ogona w górę. Umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Z części brzusznej ryby odciąć tłuszcz. Pstrągi pokroić na porcje (jeden filet to dwie porcje).
  • krok5 5. Od części ogonowej odciąć ok. 2-cm kawałki mięsa. Skrawki pozostałe z czyszczenia i porcjowania pstrąga przełożyć do garnka z warzywnym wywarem. Poddusić kilka minut na niewielkim ogniu. Wywar powinien być dość gęsty i esencjonalny.
  • krok6 6. Do gotującego się wywaru włożyć na wierzch fi ety z pstrąga. Rondel przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu. Po ok. 2 minutach wyłączyć
    ogień. Wywar odstawić w ciepłe miejsce (jeżeli gotujemy na kuchence elektrycznej, zostawić na ciepłym palniku).
  • krok7 7. Przygotować purée: ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, a następnie
    w niewielkie kawałki. Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Do garnka włożyć połowę masła i roztopić. Wsypać cebulę i zeszklić. Posolić, aby szybciej zmiękła. Włożyć ziemniaki i wymieszać.
  • krok8 8. Do garnka wlać bulion warzywny i gotować na małym ogniu. Gdy ziemniaki
    będą już miękkie, wsypać świeży lub mrożony groszek i całość gotować jeszcze ok. 3 minut. Groszek ma być miękki, ale powinien zachować
    jasnozielony kolor.
  • krok9 9. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Zdjąć z ognia. Warzywa zmiksować blenderem na gładką masę. (Jeśli ktoś lubi bardzo delikatne purée, groszek można jeszcze przetrzeć przez sito.) Wlać śmietankę, włożyć resztę masła i jeszcze raz zmiksować.
  • krok10 10. Sos: w garnku zagotować wino. Gdy odparuje 1/2 objętości, wlać śmietankę
    i gotować jeszcze ok. 2 minut. Gdy sos lekko zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Dodać schłodzone masło i zmiksować. Do gorącego sosu wsypać
    pokrojony szczypiorek, wymieszać i już nie gotować.
  • krok11 11. Na talerzu rozłożyć porcję purée i fileta skórą do góry. Rybę polać szczypiorkowym sosem. Udekorować warzywami, pomidorem i gałązkami koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować