Schab duszony w warzywach

4.5 (200 ocen)

Pyszny, delikatny rozpływający się w ustach schab duszony z warzywami a la leczo.Tak posmakował moim najbliższy, że ostatnio robię go bardzo często.

Składniki:

  • Składniki:
    do mięsa:
    6-8 kotletów schabowych,
    3-4 ząbki czosnku,
    2-3 łyżki mleka,
    sól, pieprz,
    do duszonych warzyw:
    1 papryka żółta,
    1 papryka czerwona,
    1 cebula,
    3 duże pomidory,
    3 cukinie,
    10 pieczarek,
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowo,
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
    bazylia,
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Kotlety lekko rozbijamy, nacieramy czosnkiem niewyciśniętym przez praskę, posypujemy sola, pieprzem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin).
    Wszystkie warzywa myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy, kroimy w kostkę. Cebulę w piórka. Pomidory sparzamy i ścigamy skórkę, kroimy w kostkę. Pieczarki w ćwiartki. Cukinie w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy każde osobno, a następnie wkładamy do wyższego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i razem dusimy około 20-25 minut. Pod koniec możemy przyprawić według uznania.
    Gdy warzywa nam się dusza wyciągamy kotlety i obsmażamy z każdej strony (ok 2-3 min).
    Na spód naczynia żaroodpornego dajemy połowę uduszonych warzyw, następnie podsmażone kotlety i zalewamy reszta warzyw, przykrywamy folia aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni na około 60 min. Smacznego!

Porady

Temperaturę i czas pieczenia najlepiej dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości i grubości naszych kotletów. Możemy podać z ziemniaka czy pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować