Placki ziemniaczane z dodatkami i sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać opłukać i utrzeć na tarle na dużych oczkach.
Paprykę (bez gniazda nasiennego) pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Parówki obrać z osłonki i pokroić w ćwierćplasterki.
2.Do miski dać przygotowane warzywa, parówki, mąkę, jajko i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta ziemniaczanego. Smażyć z obu stron na rumiano.
4.Usmażone placki układać na ręczniku papierowym, do osączenia z nadmiaru tłuszczu.
5.Wymieszać podane składniki sosu, przelać do sosjerki.
Placki podawać na gorąco, z sosem chrzanowym.
Porady
Placki można podać z sosem musztardowym, ogórkowym albo tylko z kleksem ze śmietany kwaśnej.
Komentarze