na placki
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki
1 cebula
1 marchewka
pieprz
sól
szczypta chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka proszku do piecz.
na sos
500 g mięsa mielonego
1 cebula
100 g pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryka
przyprawa węgierska
pieprz
sól
bazylia
majeranek
natka selera
papryka czerwona ok 1 łyżeczka
pół szkl wody
Placek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce , razem z cebulą i czosnkiem, dodać mąkę i przyprawić do smaku. Smażyć duże placki wielkości naleśnika.
Sos:
Na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać mięso, chwilę podsmażyć i podlać wodą, dodać koncentrat i pokrojoną paprykę. Dusić pod przykryciem, po 10 minutach odkryć i odparować.
Placki podawać złożone na pół z dużą ilością sosu.
Komentarze