Placek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 dni wcześniej należy przygotować wiśnie w zalewie alkoholowej
Wydrylowane wiśnie umieścić w słoiczku, zasypać cukrem, odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku, mrożone na 2 godziny. Po tym czasie zalać je spitytusem. Zamknąć słoiczek, odstawić do lodówki na kilka dni, minimum na 24 godziny.
Przed samym użyciem wiśnie dokładnie odsączyć na sitku i osuszyć, zachowując około 1/2 szklanki zalewy alkoholowej.
Kakaowe blaty biszkoptowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać przesiewając. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, nieustannie ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na małych obrotach.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, szpatułką, by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła.
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem.
Wystudzony biszkopt wyjąć z blachy, przekroić na 2 blaty, ostrym nożem z piłką.
Krem czekoladowy:
Rozrobić czerwoną galaretkę w 250ml wody, przestudzić.
Czekoladę roztopić w ciepłej kąpieli wodnej. Przestudzić lekko.
W zimnym naczyniu umieścić serek mascarpone, kremówkę, cukier puder. Krótko ubić do otrzymania jednolitej masy śmietankowej. Dodać partiami czekoladę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Osuszone wiśnie i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wmieszać do kremu.
Na paterze ułożyć jeden z blatów biszkoptowych. Nasączyć go 1/4 szklanki alkoholu. pokryć kremem czekoladowym. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch nasączyć resztą zalewy alkoholowej i pozostałym kremem. Udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Schłodzony tort ozdobić kremem wyciskanym ze szprycy. Kroić gorącym, ostrym nożem.
Porady
Do biszkoptu można dodać 1 łyżkę octu, aby nie opadł podczas pieczenia
Komentarze