Placek węgierski

0 (0 ocen)

Nieco uproszczona wersja Tortu Węgierskiego.

Składniki:

  • Składniki:
    100g gorzkiej czekolady
    300 g wiśni zalanych spirytusem
    4 łyżki cukru
    70 ml spirytusu
    Czekoladowy krem:
    400g serka mascarpone
    500ml śmietany kremówki 36%
    180g gorzkiej czekolady
    5łyżek cukru pudru
    1 czerwona galaretka
    Składniki na blaty biszkoptowe:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki kakao

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 dni wcześniej należy przygotować wiśnie w zalewie alkoholowej
    Wydrylowane wiśnie umieścić w słoiczku, zasypać cukrem, odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku, mrożone na 2 godziny. Po tym czasie zalać je spitytusem. Zamknąć słoiczek, odstawić do lodówki na kilka dni, minimum na 24 godziny.
    Przed samym użyciem wiśnie dokładnie odsączyć na sitku i osuszyć, zachowując około 1/2 szklanki zalewy alkoholowej.

    Kakaowe blaty biszkoptowe:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać przesiewając. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, nieustannie ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na małych obrotach.
    Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, szpatułką, by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła.
    Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem.
    Wystudzony biszkopt wyjąć z blachy, przekroić na 2 blaty, ostrym nożem z piłką.

    Krem czekoladowy:
    Rozrobić czerwoną galaretkę w 250ml wody, przestudzić.
    Czekoladę roztopić w ciepłej kąpieli wodnej. Przestudzić lekko.
    W zimnym naczyniu umieścić serek mascarpone, kremówkę, cukier puder. Krótko ubić do otrzymania jednolitej masy śmietankowej. Dodać partiami czekoladę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
    Osuszone wiśnie i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wmieszać do kremu.
    Na paterze ułożyć jeden z blatów biszkoptowych. Nasączyć go 1/4 szklanki alkoholu. pokryć kremem czekoladowym. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch nasączyć resztą zalewy alkoholowej i pozostałym kremem. Udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
    Schłodzony tort ozdobić kremem wyciskanym ze szprycy. Kroić gorącym, ostrym nożem.

Porady

Do biszkoptu można dodać 1 łyżkę octu, aby nie opadł podczas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować