Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

4.47 (191 ocen)

  • 45 min

Mój sposób na perfekcyjne pierogi z mięsem to delikatne ( najlepsze! i sprawdzone! ) ciasto na pierogi obficie wypełnione przepysznym, mięsnym farszem. Idealne z cebulką albo skwarkami. Idealne prosto albo odsmażane na masełku.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:

    * mąka pszenna – 1 szkl
    * jajko – 1 szt
    * masło -1 łyżeczka
    * sól -1 szczypta
    * gorąca woda – 0,5 szkl

    Farsz na pierogi z mięsem:

    * mięso z rosołu – ok. 250 g
    * marchew i pietruszka z rosołu – 1 szt
    * bulion – 0,5 szkl
    * cebula -1 szt
    * masło – 1 łyżka
    * sól, pieprz , ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.47 (191 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko oraz masło, a następnie powoli wlewamy gorącą ( ale nie wrzącą ) wodę dokładnie wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut ( zawinięte ).

    A jak zrobić farsz na pierogi z mięsem? Przygotowanie farszu najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania rosołu.

    Oczyszczone mięso kroimy drobniutko, dodajemy posiekana marchew oraz pietruszkę – możemy to zrobić również w maszynce do mielenia. Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku. Wyrobiony odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

    Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i nadziewamy farszem. Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

    Pierogi z mięsem podajemy gorące! Takie są najlepsze! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować