Pierogi z borówkami amerykańskimi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Latem nie wyobrażam sobie nie zjeść owocowych pierogów, uwielbiam je! Dzisiaj pierogi z borówkami amerykańskimi. Bardzo smaczne, stanowią dość mocne zagrożenie dla pierogów z jagodami, chociażby dlatego, że borówki łatwiej dostać

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
    mąka pszenna 2.5 szklanki
    jajko 1 sztuka
    oliwa 1 łyżka
    woda gorąca 0,5 szklanki
    śmietana kwaśna 0,25 szklanki
    borówki amerykańskie 2 szklanki
    jogurt naturalny 0,5 szklanki
    cukier kryształ 3 łyżki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Dania główne

Pierogi z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Do mąki dodać szczyptę soli, jajko, śmietanę i oliwę. Mieszając wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść elastyczne, sprężyste ciasto.
    Borówki umyć osuszyć, wymieszać z 1 łyżką cukru.
    Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, nakładać borówki i dokładnie zlepiać brzegi.
    Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
    Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Polać jogurtem wymieszanym z resztą cukru i cukrem waniliowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować