Piernik z jabłkami i wiśniami w syropie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 20 min

Piernik smakuje wszystkim domownikom i jest prosty do przygotowania.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 5 jajek
    ● 30 dag mąki
    ● 3/4 szkl. miodu
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżeczka sody
    ● łyżeczka przyprawy do piernika
    Wkładka: 4 jabłka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● słoik wiśni w syropie
    ● po garści posiekanych orzechów i rodzynek
    ● 25 dag mąki
    ● 3 jajka
    ● po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
    Masa: 2 szkl. mleka
    ● 20 dag cukru
    ● 2 żółtka
    ● kostka masła
    ● budyń śmietankowy
    ● gorzka czekolada
    ● 3 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z jabłkami i wiśniami w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, powoli wlewamy płynny miód i mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą do pierników. Pieczemy (forma 24x36 cm) ok. 50 minut w temp. 150-160 °C.
  • 2. Wkładka bakaliowa: jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem (2 łyżki zostawiamy) i odstawiamy na 30 minut. Dodajemy orzechy i rodzynki, osączone wiśnie, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy z jabłkami. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w temperaturze 175 °C.
  • 3. Masa: mleko gotujemy z cukrem, żółtkami i budyniem, studzimy. Masło ucieramy i mieszamy z ostudzonym budyniem. Dodajemy roztopioną czekoladę i spirytus. Mieszamy.
  • 4. Piernik przekrawamy na pół. Układamy kolejno: placek, 1/2 masy, wkładka bakaliowa, reszta masy, placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Wiśnie

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować